Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Nieszczelna bariera krew-mózg a choroba Alzheimera

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli zjawisko, które może pomóc w wyjaśnieniu etiologii choroby Alzheimera. Zauważyli, że z wiekiem bariera krew-mózg (BKM) zaczyna przeciekać, a wszystko zaczyna się od hipokampa, czyli obszaru kluczowego dla pamięci i uczenia.

Studium sugeruje, że zmiany w naczyniach krwionośnych hipokampa można by wykrywać za pomocą badań obrazowych jeszcze przed wystąpieniem nieodwracalnych uszkodzeń prowadzących do demencji.

To znaczący krok na drodze do zrozumienia wpływu układu naczyniowego na zdrowie naszego mózgu. Aby zapobiegać demencjom, w tym alzheimerowi, musimy wypracować sposoby uszczelniania bariery krew-mózg, tak by nie dochodziło do zalewania mózgu toksycznymi związkami z krwi. Strażnikami bariery są perycyty i to one mogą być ważnym celem działań prewencyjnych - twierdzi dr Berislav V. Zloković.

W ramach studium Amerykanie analizowali zdjęcia 64 osób w różnym wieku; wykonano MRI dynamiczny ze wzmocnieniem kontrastowym (ang. dynamic, contrast-enhanced magnetic resonance imaging, DCE-MRI). Okazało się, że w normalnie starzejącym się mózgu wczesne przeciekanie naczyń zachodziło w hipokampie, który w porównaniu do innych regionów jest najsilniej zabezpieczony. Po wzięciu poprawki na wiek stwierdzono, że BKM rejonów hipokampa jest bardziej uszkodzona u ludzi z demencją niż zdrowych.

Aby zweryfikować metodę badawczą, naukowcy przyjrzeli się skanom mózgu młodych ludzi ze stwardnieniem rozsianym bez upośledzenia poznawczego. Nie znaleźli różnic dot. integralności BKM hipokampa między nimi a zdrowymi rówieśnikami.

Kiedy autorzy raportu z pisma Neuron zbadali płyn mózgowo-rdzeniowy, zauważyli, że w tym pozyskanym od chorych z łagodną demencją występowało o 30% więcej białka osocza krwi - albuminy. Wg nich, to kolejny dowód na nieszczelność BKM.

Co istotne, w płynie mózgowo-rdzeniowym osób z demencją występował także 115-proc. wzrost stężenia białka powiązanego z uszkodzeniem perycytów.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...