Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.

Zespół prof. Clare Mills z Uniwersytetu w Manchesterze analizował dane 436 osób z całej Europy, które miały alergię na orzechy laskowe, ziemne, seler, ryby lub krewetki (zebrano je w ramach projektu EuroPrevall). Później w ramach badania prowadzonego metodą podwójnie ślepej próby podawano im niskie dawki uczulających pokarmów i monitorowano reakcje.

Chcieliśmy wykryć poziom alergenu, który wyzwoliłby reakcję jedynie u 10% najbardziej wrażliwych osób.

Okazało się, że reakcję najwrażliwszych 10% wyzwalało 1,6-10,1 mg białka selera, orzechów ziemnych i laskowych. W przypadku pozostałych uwzględnionych produktów stężenia były wyższe i wynosiły 27,3 mg dla ryby i 2,5 g dla gotowanych krewetek.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...