Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Kawa i herbata chronią mózg

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnich latach pojawiły się badania, które mogą sugerować, że kawa i herbata chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, jak choroby Alzheimera i Parkinsona oraz przed depresją.

Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia przeprowadziły duże badania dotyczące związku pomiędzy depresją a spożyciem kawy, herbaty oraz słodkich napojów. W badaniach wzięło udział 250 000 starszych osób, których losy śledzono przez 10 lat. Najpierw w latach 1995-1996 szczegółowo zapisywano co i w jakich ilościach badani piją. Później po roku 2000 wypytywano badanych o to, czy zdiagnozowano u nich depresję. Badania wykazały, że spożywanie kawy było związane z niewielkim spadkiem ryzyka depresji. W przypadku herbaty związek taki był niemal niezauważalny. Jednak wyniki innych badań sugerują, że on istnieje.

Na przykład w listopadzie 2013 roku ukazały się wyniki badań, z których dowiedzieliśmy się, że starsi Chińczycy, którzy regularnie piją herbatę, znacznie rzadziej zapadają na depresję. Ryzyko depresji było mniejsze o 21% w przypadku osób, które piły herbatę 1-5 razy w tygodniu i aż o 41% u osób, które piły ją codziennie.

Istnieją też badania sugerujące, że u miłośników kawy i herbaty dochodzi z wiekiem do mniejszego spadku zdolności poznawczych. Jednak w tym przypadku wyniki badań nie są jednoznaczne. Kilka badań na gryzoniach wykazało, że niektóre związki obecne w kawie i herbacie zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby Alzheimera i Parkinsona. Wciąż jest jeszcze zbyt wcześnie, by jednoznacznie stwierdzić, że kawa i herbata mają zbawienne działanie na mózg. Jednak większość specjalistów zgadza się, że ich codzienne spożywanie nie jest szkodliwe.

Napoje gazowane i słodzone napoje owocowe są - w przeciwieństwie do kawy i herbaty – szkodliwe. Ze wspomnianych już badań NIH-u wynika, że zwiększają one ryzyko zachorowania na depresję. Osoby, które dziennie piły co najmniej 4 szklanki napojów gazowanych zwiększały swoje szanse zachorowania na depresję aż o 30%. Najbardziej jednak szkodliwe są sztucznie dosładzane napoje owocowe. Ich codzienne spożywanie w ilości przekraczającej litr zwiększa ryzyko depresji aż o 51%. Naukowcy są jednak ostrożni w ferowaniu wyroków. Możliwe bowiem, że to nie substancje słodzące wywołują depresję, ale że ludzie bardziej podatni na depresję chętniej sięgają po bardziej słodkie napoje.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napoje gazowane i słodzone napoje owocowe są - w przeciwieństwie do kawy i herbaty – szkodliwe.

 

Myślę, że to zdanie powinno się wyciąć, ze względu na jego niejasność, szczególnie że wyjaśnienie następuje niżej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to zdanie powinno się wyciąć, ze względu na jego niejasność, szczególnie że wyjaśnienie następuje niżej.

Zgadzam się, bo właśnie sięgałem po wodę gazowaną przed sobą i teraz mam dylemat ;). A piję głównie ją oraz raz dziennie czarnąi gorzką herbatę :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...