Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco posłużył się lekiem eksperymentalnym, "wyłączał" też mikroglej za pomocą metod genetycznych. Okazało się, że oba sposoby nie tylko skutecznie eliminowały wywołany przez mikroglej stan zapalny podwzgórza, ale i sprawiały, że zwierzęta jadły mniej w porównaniu do gryzoni z grupy kontrolnej. Akademicy nie dopatrzyli się przy tym jakichś objawów chorobowych.

Co istotne, wyeliminowanie mikrogleju wpływało na spożycie pokarmów tylko wtedy, gdy dużą część diety stanowiły nasycone tłuszcze z mleka. Zabieg nie miał wpływu ma gryzonie karmione paszą niskotłuszczową lub bogatą w inne rodzaje tłuszczu, w tym oliwę czy olej kokosowy.

Dr Martin Valdearcos Contreras odkrył, że kiedy myszy spożywają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcz dostaje się do mózgu i odkłada w podwzgórzu. Wg prof. Suneila Koliwada, mikroglej wyczuwa nasycone tłuszcze i wysyła do obwodów mózgowych w podwzgórzu instrukcje będące ważnymi "sterownikami" spożycia pokarmów.

Mikroglej jest znany głównie z wywoływania stanu zapalnego mózgu w odpowiedzi na zakażenie lub uraz, ale nowe badania pokazują, że odgrywa również kluczową rolę w kształtowaniu reakcji mózgu na dietę.

W przebiegu otyłości inne komórki odpornościowe - makrofagi - wywołują stan zapalny poza mózgiem: w tkance tłuszczowej, wątrobie i mięśniach. Generalnie przejadanie się powoduje, że mikroglej akumuluje się w podwzgórzu szybciej niż makrofagi w tkankach obwodowych. Dotąd jednak nie znano skutków tego zjawiska.

W odróżnieniu od klasycznie definiowanego stanu zapalnego, w którym komórki odpornościowe gromadzą się w miejscach, gdzie bodźce środowiskowe wywołały zamęt, aktywacja mikrogleju [...] może być częścią fizjologicznego procesu remodelowania funkcji mózgu w odpowiedzi na zmiany składu spożywanego pokarmu. Kiedy konsumpcja nasyconych kwasów tłuszczowych jest stale wysoka, może dojść do zawłaszczenia mikroglejowej sieci czuciowej, a zjawisko to pośredniczy w zwiększeniu spożycia i sprzyja szybszemu przyrostowi wagi. Obieranie na cel mikrogleju może być zatem sposobem kontrolowania konsumpcji przy tak dziś popularnej wysokotłuszczowej diecie - wyjaśnia Koliwad.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...