KopalniaWiedzy.pl 292 Posted October 10, 2014 Odkrycie nowej cząstki subatomowej zmieni nasze rozumienie sił działających w jądrze atomu, twierdzą autorzy badań. Nowa cząstka, mezon Ds3*(2860)-, została zauważona przez zespół kierowany przez uczonych z University of Warwick, którzy analizowali dane z detektora LHCb stanowiącego część Wielkiego Zderzacza Hadronów. Mezon ten łączy się z innymi w sposób podobny, jak czynią to protony. Będzie go łatwo badać, zapewniają uczeni. Cząstka Ds3*(2860)- zawiera ciężki kwark powabny, zatem teoretykom będzie łatwiej obliczyć jej właściwości. A jako, że jej spin wynosi 3, to nie będzie wątpliwości, co to za cząstka. Z tego też powodu może być ona punktem odniesienia do przyszłych obliczeń teoretycznych. Udoskonalenie tych obliczeń zmieni nasze rozumienie sił działających wewnątrz jądra atomowego - mówi profesor Tim Gershon z Wydziału Fizyki University of Warwick. « powrót do artykułu Share this post Link to post Share on other sites
Astroboy 34 Posted October 10, 2014 Odkrycie nowej cząsteczki subatomowej zmieni nasze rozumienie sił działających w jądrze atomu, twierdzą autorzy badań. Nie wiem dlaczego (), ale pojęcie "subatomowości" jakoś niezmiennie kojarzy mi się z: W końcu i tak wszyscy żyjemy w… Mariusz, jakoś już chyba spory czas temu ustaliliśmy, że w tej kwestii nie mówimy Cząsteczka Ds3*(2860) tylko CZĄSTKA. Share this post Link to post Share on other sites
Mr.Twister 2 Posted October 10, 2014 Nie wiem dlaczego ( ), ale pojęcie "subatomowości" jakoś niezmiennie kojarzy mi się z: W końcu i tak wszyscy żyjemy w… Mariusz, jakoś już chyba spory czas temu ustaliliśmy, że w tej kwestii nie mówimy tylko CZĄSTKA. ...qurde, wuja, ale jesteś namolny! Share this post Link to post Share on other sites
ex nihilo 211 Posted October 11, 2014 ...qurde, wuja, ale jesteś namolny! No i słusznie jest namolny, bo to cząstka, a nie cząsteczka. Share this post Link to post Share on other sites
Sławko 95 Posted October 13, 2014 No i słusznie jest namolny, bo to cząstka, a nie cząsteczka. Często czytałem, że cząsteczka to cząstka cząstki. Gdy czekanem ciepniemy cząstkę, cieli się ona na cząsteczki. No, hm, jakoś tak w każdym razie Share this post Link to post Share on other sites
pogo 102 Posted October 14, 2014 @Sławko Mimo wszystko, może wbrew Twej intuicji: 1. cząsteczki chemiczne (np NaCl)2. cząstki elementarne (np proton) Więc niestety tutaj cząstki są mniejsze, bo są krótsze Share this post Link to post Share on other sites
thikim 117 Posted October 14, 2014 molekuły i korpuskuły Share this post Link to post Share on other sites
Astroboy 34 Posted October 16, 2014 Pojechałeś. Jeśli prawda leży gdzieś tam po myśli "strunowców" to "korpuskuła" ma problemy. Share this post Link to post Share on other sites