Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm

Rekomendowane odpowiedzi

Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.

Wcześniejsze studia wykazały, że kakaowce mogą wychwytywać te naturalnie występujące metale. Autorzy artykułu z Journal of Agricultural and Food Chemistry przypominają, że u dorosłych ołów powoduje bóle brzucha, głowy i anemię, a u dzieci m.in. zaburzenia behawioralne. Kadm może za to uszkadzać narządy wewnętrzne i wykazuje działanie estrogenopodobne.

Akademicy analizowali 30 różnych czekolad (mleczne, gorzkie i białe). Większość to brazylijskie marki, ale niektóre da się kupić także w USA. Okazało się, że gorzkie czekolady zawierały najwięcej ołowiu i kadmu, ale stwierdzane stężenia nie wykraczały poza normy spożycia ustalone przez Brazylię, Unię Europejską i Światową Organizację Zdrowia. Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca jednak, by poziom ołowiu w słodyczach nie był wyższy od 100 nanogramów na gram, a dwie próbki przekraczały tę granicę o ok. 30-40 ng/g.

W przypadku kadmu zespół wyliczył, że jeśli ważące 33 funty (ok. 15 kg) dziecko zje dziennie ok. 1/3 uncji (9 g) czekolady, spożyje maksymalnie 20% sugerowanej przez UE tolerowalnej tygodniowej dawki.

Choć tylko część ołowiu i kadmu dostanie się do krwiobiegu, naukowcy i tak uważają, że stężenie ołowiu w gorzkiej czekoladzie rodzi obawy.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...