Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm

Recommended Posts

Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.

Wcześniejsze studia wykazały, że kakaowce mogą wychwytywać te naturalnie występujące metale. Autorzy artykułu z Journal of Agricultural and Food Chemistry przypominają, że u dorosłych ołów powoduje bóle brzucha, głowy i anemię, a u dzieci m.in. zaburzenia behawioralne. Kadm może za to uszkadzać narządy wewnętrzne i wykazuje działanie estrogenopodobne.

Akademicy analizowali 30 różnych czekolad (mleczne, gorzkie i białe). Większość to brazylijskie marki, ale niektóre da się kupić także w USA. Okazało się, że gorzkie czekolady zawierały najwięcej ołowiu i kadmu, ale stwierdzane stężenia nie wykraczały poza normy spożycia ustalone przez Brazylię, Unię Europejską i Światową Organizację Zdrowia. Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaleca jednak, by poziom ołowiu w słodyczach nie był wyższy od 100 nanogramów na gram, a dwie próbki przekraczały tę granicę o ok. 30-40 ng/g.

W przypadku kadmu zespół wyliczył, że jeśli ważące 33 funty (ok. 15 kg) dziecko zje dziennie ok. 1/3 uncji (9 g) czekolady, spożyje maksymalnie 20% sugerowanej przez UE tolerowalnej tygodniowej dawki.

Choć tylko część ołowiu i kadmu dostanie się do krwiobiegu, naukowcy i tak uważają, że stężenie ołowiu w gorzkiej czekoladzie rodzi obawy.



« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...