Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy przyjrzeli się genom receptorów węchowych (ang. olfactory receptor, OR) 13 gatunków łożyskowców i odkryli, że u słoni afrykańskich występuje największa liczba genów OR, jaką kiedykolwiek scharakteryzowano. Jest ich ponad 2-krotnie więcej niż u psów i 5 razy więcej niż u ludzi.

Autorzy artykułu z pisma Genome Research zbadali sekwencje genetyczne 13 ssaków i w sumie zidentyfikowali ponad 10 tys. genów OR. Ich wachlarz okazał się bardzo rozbudowany, o czym świadczy fakt, że tylko 3 geny OR były wspólne i utrwalone ewolucyjnie, występując u wszystkich uwzględnionych gatunków.

U słoni afrykańskich znaleziono niemal 2 tys. genów OR. Ich funkcja nie jest dobrze poznana, ale prawdopodobnie mają one związek ze środowiskiem, w jakim żyją szare olbrzymy - uważa dr Yoshihito Niimura z Uniwersytetu Tokijskiego. Najwyraźniej słoniowy nos jest nie tylko długi, ale i doskonały.

W porównaniu do pozostałych analizowanych gatunków, ludzie i inne naczelne mają o wiele mniej genów OR. Biolodzy podejrzewają, że to skutek zwiększenia ostrości wzroku.

Za pomocą nowego narzędzia obliczeniowego naukowcy prześledzili historię ewolucyjną genów OR. W ten sposób mogli wskazać geny przodków, a następnie określić ich duplikację bądź utratę.

Liczba genów OR u różnych gatunków:

1) słoń - 1948,
2) szczur - 1207,
3) krowa - 1186,
4) mysz - 1130,
5) koń - 1066,
6) pies - 811,
7) świnka morska - 796,
8) królik - 768,
9) człowiek -396,
10) szympans - 380,
11) marmozeta - 366,
12) makak - 309,
13) orangutan - 296.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mamy więcej genów receptorów węchowych niż orangutan, czy szympans.

Jednak Richard Wraqngham- przynajmniej częściowo miał rację, że gotowanie stworzyło człowieka (patrz: "Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka").

 

Może ilościowo to niewielka zmiana z porównaniu z tymi dużymi prymatami. Jednak "obliczeniowo" to niesamowity skok. Dzięki niemu jesteśmy w stanie rozpoznawać smaki olbrzymiej ilości potraw i produktów/surowców.

Dodać tylko należy, że u homo sapiens sapiens rozwinął się zwłaszcza tzw. węch wydechowy, który u dużych naczelnych jest w powijakach w porównaniu z nami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, że nie sprawdzili świni. Podobno ma sporo lepszy węch niż pies, więc ciekawe jakby wypadła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na siódmej pozycji jest świnka morska; myślisz, że nie jest reprezentatywna? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaraz, zaraz, badanie mówi o ilości GENÓW receptorów węchowych OR, które wcale nie muszą mieć proporcjonalnego przełożenia na fizyczną ilość receptorowych komórek węchowych i rozwojem współpracującego z nimi węchomózgowia, które to dopiero świadczą o sprawności węchu. Ilość pseudogenów kodujących receptory odorantów, waha się u ssaków od kilkunastu, do kilkudziesięciu ℅.

Duża ilość genów OR, świadczy natomiast o zmiennym i zróżnicowanym środowisku w toku ewolucji danego gatunku.

Przypadek nooosa słonia to potwierdza.:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...