Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Liczenie kalorii w czasie rzeczywistym

Recommended Posts

Specjaliści z General Electric pracują nad domowym urządzeniem, które będzie w stanie określić liczbę kalorii w daniu i przesłać dane na ten temat na smartfon użytkownika. Niewykluczone, że w przyszłości takie urządzenia można będzie wbudowywać w kuchenki mikrofalowe i inne urządzenia.

W tej chwili GE dysponuje prototypowym urządzeniem bezpośrednio mierzącym zawartość kalorii w jednorodnie zmiksowanym jedzeniu. Trwają jednak prace nad urządzeniem dokonującym pomiaru w daniach w tradycyjnej postaci.

Matt Webster, pracujący dla GE naukowiec specjalizujący się w obrazowaniu medycznym i technologiach biomedycznych, przeanalizował dane dotyczące wartości odżywczych tysięcy produktów. Informacje takie są udostępniane przez amerykański Departament Rolnictwa. Uczony zdał sobie sprawę, że dokładną kaloryczność potraw można określić badając zaledwie trzy wskaźniki: zawartość tłuszczu, wody oraz wagę potrawy. Kalorie z innych źródeł, cukrów, włókien czy białek, można wyliczyć odejmując wagę wody i tłuszczu od wagi całej potrawy. Webster przetestował swojej prototypowe urządzenie badając w nim różne mieszaniny wody, olejów i cukrów oraz porównując uzyskane wyniki z wynikami standardowych pomiarów zawartości kalorii. Okazało się, że urządzenie Webstera podaje liczbę kalorii z dokładnością do 5-10 procent.

Działanie urządzenia polega na przepuszczaniu niskoenergetycznych mikrofal przez zważoną wcześniej porcję pożywienia i na zbadaniu, w jaki sposób mikrofale te zostały zniekształcone przez wodę i tłuszcz. Odczyt jest prosty, jeśli mamy do czynienia z równomiernie zmiksowanym pożywieniem. Webster już ma pomysł, w jaki sposób można będzie badać żywność bez ich miksowania. Uczony mówi, że trzeba je „wirtualnie zmiksować”. Można to zrobić opracowując anteny, które będą emitowały mikrofale tak, by bardziej równomiernie rozkładały się one w żywności. Następnie specjalny algorytm będzie uśredniał pomiary. Alternatywnym rozwiązaniem będzie stopniowe skanowanie pożywienia. Niezależnie od tego, którą metodę rozwinie Webster, uczony zapewnia, że badania kaloryczności potrwa nie dłużej niż 2 sekundy.



« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...