KopalniaWiedzy.pl 353 Posted May 12, 2014 Jutro, 13 maja, w ramach comiesięcznego zestawu poprawek, Microsoft opublikuje osiem biuletynów bezpieczeństwa. Dwa z nich zostały uznane za krytyczne, pozostałych sześć zyskało ocenę „ważne”. Krytyczne biuletyny łatają dziury, które pozwalają napastnikowi na zdalne wykonanie kodu w MS Windows, Internet Explorerze, oprogramowaniu serwerowym i oprogramowaniu produkcyjnym. Jeden z „ważnych” biuletynów również poprawia lukę pozwalającą na zdalne wykonie kodu. W tym przypadku dziura znajduje się w MS Office. Kolejne trzy biuletyny przeznaczono dla dziur, dzięki którym napastnik może zwiększyć swoje uprawnienia w systemie. Tego typu błędy występują w systemie Windows oraz w .NET Framework. Poprawione zostaną też dziura w Windows umożliwiająca przeprowadzenie ataku DoS oraz błąd w MS Office, dzięki któremu napastnik może ominąć zabezpieczenia. Share this post Link to post Share on other sites
rickenbacker 1 Posted May 13, 2014 Ach jak wiarygodnie te dane są przedsatwione. Oczywście nikt nie podał na przykład, że Win 8 i 8.1 są tak rzadko infekowane bo tak rzadko występują a nie dlatego, że są tak bezpieczne. Bo nie oszukujmy sie im bardziej rozlazły system tym więcej szczelin w które(przez które) wcisną się wirusy . Share this post Link to post Share on other sites
Astroboy 34 Posted May 13, 2014 Oczywście nikt nie podał na przykład, że Win 8 i 8.1 są tak rzadko infekowane bo tak rzadko występują a nie dlatego, że są tak bezpieczne. Nie wiem czy zauważyłeś, ale nikt nie mówił o ilości. To dane procentowe, a to robi różnicę. Edit: osobiście zinterpretowałbym to inaczej. Ponieważ wspomniany system występuje rzadko, to włamywaczom nie chce się/ nie opłaca się szukać/ wykorzystywać dziur wspomnianego systemu. Share this post Link to post Share on other sites
rickenbacker 1 Posted May 13, 2014 Tak, to prawda. Po prostu moja wrodzona/nabyta paranoja odczytuje wszytko jak działania marketingowe mające zachęcić do takiej a nie innej opcji. No bo po co tak na prawdę publikuje się takie dane:). Edit: osobiście zinterpretowałbym to inaczej. Ponieważ wspomniany system występuje rzadko, to włamywaczom nie chce się/ nie opłaca się szukać/ wykorzystywać dziur wspomnianego systemu. Mniej więcej o to mi chodziło, tylko nie ująłem tego . Share this post Link to post Share on other sites