Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Błonnik zwiększa długoterminowe szanse na przeżycie

Recommended Posts

W przypadku osób, które przeżyły zawał serca, jedzenie dużej ilości błonnika zwiększa długoterminowe szanse na przeżycie.

Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego analizowali dane z 2 dużych badań (Nurses' Health Study i Health Professional Follow-Up Study), które objęły ponad 4 tys. kobiet i mężczyzn (4098) po pierwszym zawale serca. Zwyczaje żywieniowe określano za pomocą kwestionariuszy. Losy ochotników śledzono średnio przez 9 lat od zdarzenia sercowo-naczyniowego. W tym czasie zmarły 682 kobiety i 451 mężczyzn.

Jak zauważył zespół, każdemu wzrostowi spożycia włókien o 10 g na dobę towarzyszył 15-proc. spadek ryzyka zgonu w czasie 9 lat studium. U ludzi, którzy jedli najwięcej błonnika, ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu było o 25% niższe niż u osób spożywających najmniej włókien; ryzyko śmiertelnego zawału okazało się zaś niższe o 13%.

Analizując kwestionariusze badanych, akademicy przyglądali się 3 typom włókien: ziarnom, owocom i warzywom. Stwierdzono, że ziarna (w formie brązowego ryżu czy pełnoziarnistego chleba/makaronu) jako jedyne silnie wiązały się ze zwiększonym prawdopodobieństwem długoterminowego przeżycia.

Jak przekonuje szefowa zespołu Shanshan Li, dostosowując się do zalecanych norm spożycia błonnika, pacjenci kardiologiczni mogą sobie sporo pomóc. Co więcej, nigdy nie jest za późno na zmianę stylu życia. Autorzy artykułu z British Medical Journal uważają, że mechanizm zmniejszający śmiertelność u osób, które przeżyły zawał, przypomina mechanizm chroniący zdrową populację przed zawałem.



« powrót do artykułu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...