Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Niejednoznaczna rola przeciwutleniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciwutleniacze chwalone są za liczne prozdrowotne cechy. Jednak najnowsze badania sugerują, że mogą przyczyniać się do przyspieszenia rozwoju nowotworu płuc. Zjawisko takie zaobserwowano u myszy, którym podawano witaminę E oraz N-acetylocysteinę.

Wyniki badań opublikowano w Science Translational Medicine. Są one nieprzyjemną niespodzianką dla olbrzymiej rzeszy ludzi, którzy codziennie przyjmują suplementy zawierające witaminę E. Już w 2005 roku stwierdzono, że aż 11% dorosłych Amerykanów zażywało codziennie witaminę E w dawce 400 IU lub wyższej. Zalecana dzienna dawka to 22, 4 IU.

Antyoksydanty powstrzymują pewne wysoce reaktywne związki chemiczne znajdujące się w organizmie przed uszkadzaniem DNA komórek. Jako, że istnieje związek pomiędzy uszkodzeniami DNA a nowotworami przypuszcza się, że przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom.

Problem w tym, że próby na zwierzętach oraz testy kliniczne na niewielką skalę potwierdzają takie przypuszczenie, natomiast testy prowadzone na większej populacji jej nie potwierdzają. Prowadzone badania z użyciem witaminy E i beta-karotenu nie dały jednoznacznej odpowiedzi na temat wpływu przeciwutleniaczy na rozwój nowotworu. Jedno z badań przeprowadzonych w 1994 roku wykazało, że palacze, którzy przyjmowali beta-karoten częściej chorowali na nowotwory płuc.

Martin Bergö, biolog molekularny z Uniwersytetu w Göteborgu, autor najnowszych badań, mówi, że wyniki są niejednoznaczne. Powinniśmy zapamiętać, że one [przeciwutleniacze – red.] nie zmniejszają ryzyka zachorowania, a mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów w niektórych populacjach.

Bergö i jego kolega, Per Lindahl nie mieli zamiaru badać wpływu przeciwutleniaczy na nowotwory. Prowadzili zupełnie inne badania, podczas których wykorzystywali myszy zmodyfikowane genetycznie tak, by rozwijał się u nich nowotwór płuc. By go kontrolować postanowili podać zwierzętom N-acetylocysteinę, licząc na to, że nieco spowolni ona rozwój choroby. Okazało się jednak, że u myszy, którym ją podawano, guzy rosły trzykrotnie szybciej niż u zwierząt, które jej nie zażywały. Nasz eksperyment okazał się rozczarowaniem, za to zjawisko, które zauważyliśmy u grupy kontrolnej było interesujące - mówi Lindahl.

Uczeni postanowili zatem bliżej przyjrzeć się przeciwutleniaczom i ich wpływowi na nowotwór. Wykorzystali w tym celu inny znany przeciwutleniacz, witaminę E. Badacze podawali swoim myszom albo witaminę E albo N-acetylocysteinę w dawkach od 5 do 50 razy większych niż zalecana dzienna dawka dla myszy. Postąpili tak, gdyż zażywane przez ludzi suplementy diety mają dawki od 4 do 20 razy większe niż dawka zalecana. Wyniki porównano z grupą kontrolną, która nie otrzymywała przeciwutleniaczy. Były one podobne do tych, jakie uzyskano podczas pierwszego eksperymentu. U obu grup myszy, tych otrzymujących witaminę E i tych zażywających N-acetylocysteinę, guzy rosły trzykrotnie szybciej niż w grupie kontrolnej, a zwierzęta umierały dwukrotnie szybciej.

Szwedzi przyjrzeli się następnie komórkom ludzkiego nowotworu płuc, którym w warunkach laboratoryjnych podawano witaminę E i N-acetylocysteinę. Kontakt z tymi środkami spowodował, że wzrost komórek nowotworowych przyspieszył. Przeciwutleniacze najprawdopodobniej chronią komórki nowotworowe przed uszkodzeniami DNA. To z kolei zmniejsza ekspresję proteiny p53, która jest aktywowana przez uszkodzone DNA i ma za zadanie spowalniać wzrost nowotworu.

Szwedzcy naukowcy podkreślają, że prowadzili swoje badania na myszach, więc ich wyniki nie muszą przekładać się na ludzi. Zauważają również, że antyoksydanty podawano zwierzętom, u których gen powodujący nowotwór był aktywny. Nie wiadomo zatem jak przeciwutleniacze wpłynęłyby na zdrowe zwierzęta.

Uzyskane w Goteborgu wyniki są jednak bardzo niepokojące. Wskazują bowiem na potrzebę przyjrzenia się wpływowi przeciwutleniaczy na osoby o zwiększonym ryzyku zapadalności na nowotwory płuc. Wielu palaczy może mieć niewielkie niewykryte guzy i nie wykazywać objawów choroby. W ich przypadku przeciwutleniacze mogą przyspieszyć jej rozwój. Szczególną uwagę należy zwrócić na osoby cierpiące na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Wielu z nich to palacze, a zatem osoby narażone na rozwój nowotworu płuc. Tymczasem cierpiącym na tę chorobę czasem podaje się N-acetylocysteinę, gdyż zmniejsza ona produkcję śluzu.

Niewykluczone, że działanie przeciwutleniaczy jest uzależnione od kontekstu – u osób zdrowych mogą chronić przed formowaniem się guzów, ale gdy już guzy się pojawią, to antyoksydanty przyspieszają ich wzrost.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tymczasem cierpiącym na tę chorobę czasem podaje się N-acetylocysteinę, gdyż zmniejsza ona produkcję śluzu.

Powszechny błąd - acetylocysteina (i inne pochodne cysteiny) nie zmniejszają produkcji śluzu. Rozbijają wiązania dwusiarczkowe polipeptydów śluzu i tworzą wiązania hydrofilne rozrzedzając go i upłynniając. To ułatwia jego usuwanie. Dlatego też ważne jest picie dużej ilości płynów przy przyjmowaniu leków wykrztuśnych - bez niej wydzielina będzie rzadsza, ale nie bardziej płynna.

 

Co do całości artykułu - to nie pierwsze przesłanki, dotyczące nie-tak-pozytywnego wpływu witamin (w tym też przeciwutleniaczy) na zdrowie. Na pewno Scientific American (Świat Nauki), pisał o tym już chyba z rok temu, a i na kopalni coś się chyba pojawiło. Moje stanowisko to stanowczy sprzeciw wobec jakichkolwiek suplementów diety.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Co do całości artykułu - to nie pierwsze przesłanki, dotyczące nie-tak-pozytywnego wpływu witamin (w tym też przeciwutleniaczy) na zdrowie.
Zaobserwowanie tego konkretnego zjawiska na Myszce Miki, absolutnie nie uprawnia do tak kategorycznego stwierdzenia o witaminach i przeciwutleniaczach. Tutaj winna może być tylko acetylocysteina, i to też poprzez jej oddziaływanie na śluz.
Moje stanowisko to stanowczy sprzeciw wobec jakichkolwiek suplementów diety.
Trochę się niepokoję o zasoby Twojego kalcyferolu tej zimy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zaobserwowanie tego konkretnego zjawiska na Myszce Miki, absolutnie nie uprawnia do tak kategorycznego stwierdzenia o witaminach i przeciwutleniaczach. Tutaj winna może być tylko acetylocysteina, i to też poprzez jej oddziaływanie na śluz. Trochę się niepokoję o zasoby Twojego kalcyferolu tej zimy.

W tekście:

Badacze podawali swoim myszom albo witaminę E albo N-acetylocysteinę
Magia spójników;)

Dzięki za troskę, ale nawet ledwo zbilansowana dieta kanapkowa dba o poziom witaminy D. W Polscie jest obowiązek dodawania jej do margaryn. Masz jednak trochę racji, wyrażam się nieprecyzyjnie. Mój sprzeciw dotyczy pojęcia suplementów diety. Są to produkty w dużej mierze nie przebadane dokładnie, muszą spełniać wymagania dotyczące żywności, a ich rejestracją zajmuje się inspektorat sanitarny, a nie farmaceutyczny czy urząd rejestracji leków. Mają, z definicji, uzupełniać dietę o składniki, jakich w niej brakuje. O ile witaminy są nawet zrozumiałe (często w większych dawkach maja status leku, nie suplementu), o tyle wręcz bawi skład większości preparatów. Polecam lekturę składu choćby tabletek na odchudzanie. W opinii producentów brakuje w naszej diecie np. wyciągu z alg brunatnych.

Brak odpowiedniej kontroli składu, brak wskazań klinicznych i natrętna reklama sugerują, że jest to po prostu dobry biznes.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
nawet ledwo zbilansowana dieta kanapkowa dba o poziom witaminy D. W Polscie jest obowiązek dodawania jej do margaryn.
Wow!

Syntetyczny produkt spożywczy, sztucznie wzbogacany witaminami, traktujesz jako naturalne źródło wit.D. :huh:

Kalcyferol jest tutaj dobrym przykładem, że polegając na naturze i będąc przeciwnikiem jakiejkolwiek suplementacji, można wyjść na takiej filozofii jak Zabłocki na mydle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...