Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Powstały przeciwpróchnicowe cukierki

Rekomendowane odpowiedzi

Niemieccy naukowcy opracowali cukierki bez cukru, które ograniczają psucie się zębów. Łakocie zawierają martwe bakterie, wiążące się z bakteriami najczęściej wywołującymi próchnicę - Streptococcus mutans.

Kiedy żujemy, bakterie odczepiają się i trafiają do śliny. Połykanie lub plucie pozwala usunąć ich część z jamy ustnej. Pozostałe znów uczepiają się zębów.

Zespół Christine Lang z berlińskiej firmy biotechnologicznej ORGANOBALANCE wiedział, że Lactobacillus paracasei zmniejszają u szczurów zarówno kolonizację zębów przez S. mutans, jak i intensywność próchnicy. Akademicy sądzili, że tworząc koagregaty z S. mutans, L. paracasei nie dopuszczają, by te pierwsze przywarły do zębów.

By sprawdzić, czy uśmiercone za pomocą gorąca L. paracasei DSMZ16671 zapobiegną próchnicy także u ludzi, Niemcy przeprowadzili podwójnie ślepe badanie z losowaniem do 3 grup. Jednej podawano placebo, drugiej cukierki z 1 mg bakterii, a trzeciej z 2 mg bakterii. Każda z badanych osób (60) zjadała w ciągu 1,5-dobowego eksperymentu 4 cukierki. W ślinie ok. 3/4 ochotników jedzących łakocie z bakteriami odnotowano znacząco mniej S. mutans niż dzień wcześniej. U badanych spożywających cukierki z 2 mg bakterii spadek poziomu S. mutans pojawiał się już po pierwszej przekąsce.

Autorzy artykułu z pisma Probiotics and Antimicrobial Proteins zaznaczają, że wykorzystując martwe L. paracasei, uniknęli problemów stwarzanych potencjalnie przez żywe mikroby, zaś uśmiercenie ich nie zniszczyło cukru, z którym wiążą się S. mutans. Co istotne, L. paracasei nie koagregują z korzystnymi bakteriami jamy ustnej.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie gdzie można i za ile kupić kilo L. paracasei DSMZ16671 ? :)

Uśmierceniem mogę się zająć sam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...