Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.

Peter Koehler podkreśla, że w państwach uprzemysłowionych ludzie średnio 2-krotnie przekraczają zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące spożycia soli. Większa jej część - 35% w Wielkiej Brytani i ok. 25% w Niemczech - pochodzi właśnie z chleba. Warto przypomnieć, że ograniczenie konsumpcji NaCl może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju nadciśnienia, które diagnozuje się u 40% dorosłych w wieku 25 lat i starszych, oraz chorób serca, które w 2008 r. odpowiadały za 30% zgonów na świecie.

Ponieważ wcześniejsze badania nad serem i żelami wykazały, że zmiana tekstury może zapewnić słony smak przy zmniejszonej zawartości soli, zespół Koehlera postanowił przeprowadzić podobne eksperymenty z chlebem. Aby zmienić konsystencję pieczywa, naukowcy zastosowali różne czasy odstawiania ciasta do wyrośnięcia. Dłuższe pozwalały uzyskać bardziej miękki chleb z większymi porami. Co istotne, ochotnicy uznawali najdłużej rosnące puszyste pieczywo za bardziej słone, mimo że w rzeczywistości zawierało ono mniej soli.



« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...