Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Dizajnerskie wydobywanie smaku

Rekomendowane odpowiedzi

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%. Gdy alkohol jest spożywany w pomieszczeniu ze ścianami wyłożonymi sosnowymi panelami, uwypukla się jego drzewny posmak.

Eksperymenty przeprowadzano w specjalnie zaprojektowanym Singleton Sensorium. Ludzie próbowali tej samej whisky w 3 różnie wystylizowanych pokojach. Ich zadanie polegało na ocenie nut smaku. W pomieszczeniu zielonym (trawiastym) zastosowano, jak sama nazwa wskazuje, zielone oświetlenie. Znajdowały się w nim rośliny oraz trawa. W tle było słychać odgłosy kosiarek i owiec, a do nosa dochodził zapach wsi. Na ścianach pomieszczenia czerwonego (słodkiego) wymalowano truskawki. Trzeci pokój (końcowego posmaku) obito boazerią, ponadto odtwarzano w nim trzask płonącego drewna.

Ocena trawiastości w zielonym pomieszczeniu była o 15-20% wyższa niż w pokojach słodkim i końcowego smaku. W pomieszczeniu czerwonym whisky wydawała się za to o 10% słodsza [...].

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...