Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Antypireny podszywają się pod hormony

Rekomendowane odpowiedzi

Określając trójwymiarową budowę białek na poziomie atomowym, naukowcy z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) odkryli, że bromoorganiczne antypireny (ang. brominated flame retardants, BFRs) mogą naśladować estrogeny, zaburzając w ten sposób działanie układu hormonalnego.

Zaczynamy lepiej rozumieć uniepalniacze oraz ich wpływ na ludzkie zdrowie. Nasze studium pomaga zobaczyć, i to dosłownie, co robią bromoorganiczne antypireny po dostaniu się do organizmu - kolidują z naturalnymi hormonami ciała. Za pomocą obrazowania 3D ustaliliśmy, że środki opóźniające palenie wiążą się z białkami jak estrogeny - opowiada dr Linda Birnbaum.

Amerykanie przyglądali się bliżej jednemu z BFRs, a mianowicie tetrabromobisfenolowi-A (TBBPA). Warto zauważyć, że wcześniej w tym roku National Toxicology Program (NTP) ujawnił dane z 2-letniego studium, które wykazało, że TBBPA prowadzi do powstawania guzów u myszy oraz szczurów.

Posługując się rentgenografią strukturalną, naukowcy porównywali wiązanie TBBPA oraz pochodnej innego antypirenu - eteru tetrabromodifenylu (BDE-47) - z sulfotransferazą estrogenową (ang. estrogen sulfotransferase, EST), enzymem metabolizującym estrogen. Nasze rezultaty zademonstrowały, że TBBPA wiąże się z sulfotransferazą estrogenową w tej samej pozycji i w podobny sposób jak estradiol [naturalny estrogen] - wyjaśnia dr Lars Pedersen. Ponieważ tetrabromobisfenol-A blokuje enzym, może dojść do podwyższenia stężenia estrogenów w organizmie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok... ale dlaczego ktokolwiek ma się tym przejmować skoro nie wiadomo gdzie to występuje i jak może się dostać do organizmu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ok... ale dlaczego ktokolwiek ma się tym przejmować skoro nie wiadomo gdzie to występuje i jak może się dostać do organizmu?

W opakowaniach, przemyśle budowlanym, jedzeniu(głównie w jedzeniu o dużej zawartości tłuszczów). Dosłownie w wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I dokładnie takiej informacji mi brakowało... ale nie zakończę drążenia :> Skąd się tam bierze? To naturalne czy się tak wkłada w jakimś celu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
I dokładnie takiej informacji mi brakowało... ale nie zakończę drążenia :> Skąd się tam bierze? To naturalne czy się tak wkłada w jakimś celu?
Przedostają się z opakowań lub z użytych materiałów do przechowywania produktu podczas obróbki. Mniemam że najwięcej antypirenów jest w produktach które zostały bezpośrednio po obróbce termicznej bez ochłodzenia wlane do względnie łatwopalnego tworzywa(np: plastik), np: Margaryna, Masa kakaowa, Mleko .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...