Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Czas rozpoczęcia karmienia pokarmami stałymi wpływa na ryzyko cukrzycy typu 1.

Rekomendowane odpowiedzi

Niemowlęta, którym zaczyna się podawać pokarmy stałe przed 4. i po 6. miesiącu życia, są bardziej zagrożone cukrzycą typu 1.

Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Denver odkryli także, że ryzyko cukrzycy spada, gdy wprowadzając do diety pokarmy stałe, zwłaszcza jęczmień bądź pszenicę, matka nadal karmi dziecko piersią.

U dzieci, którym zaczęto podawać pokarmy stałe przed 4. miesiącem życia, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. jest niemal 2-krotnie wyższe niż u maluchów, które zaczęły je spożywać dopiero w 4. bądź 5. m.ż. - opowiada dr Jill Norris.

Naukowcy przyglądali się dzieciom ze stanu Kolorado z grupy podwyższonego genetycznego ryzyka cukrzycy typu 1. Odnotowywano, kiedy w diecie pojawiały się pokarmy stałe, jaki był ich skład i czy dziecko zachorowało na cukrzycę.

Zespół zauważył, że zagrożenie cukrzycą typu 1. może być wyższe u dzieci jedzących pierwsze owoce przed 4. m.ż. Sprawy wydają się wyglądać podobnie w przypadku maluchów karmionych pierwszymi posiłkami z ryżu lub owsa po 6. m.ż. Norris podkreśla, że zagadnienia te wymagają dogłębniejszego zbadania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...