KopalniaWiedzy.pl 361 Posted April 29, 2013 Podczas nadchodzącego lata ponownie będziemy zastanawiali się, dlaczego zimny napój tak szybko się ogrzewa i co zrobić, by zachował niższą temperaturę na dłużej. Problem ten rozwiązali... klimatolodzy z Univeristy of Washington. Gdy siedzimy pod parasolem ze szklanką zimnego piwa, na szkle kondensuje się wilgoć z powietrza i widzimy spływające krople. To właśnie ta wilgoć odpowiada za ogrzewanie się naszego napoju. Kondensująca się para wodna dostarcza do napoju więcej ciepła niż powietrze z zewnątrz. Uczeni obliczyli, że np. podczas typowego nowoorleańskiego lata ciepło z kondensacji ogrzewa napój o ponad 3 stopnie Celsjusza w ciągu 5 minut. Prawdopodobnie najważniejszym warunkiem utrzymania niskiej temperatury piwa nie jest proste odizolowanie puszki, ale zapobieżenie kondensacji pary wodnej - mówi profesor Dale Durran. Uczony rozpoczął swoje badania przed kilku laty, gdy zastanawiał się nad dobrym przykładem generowania ciepła przez kondensację. Wiele uwagi poświęcono dotychczas chłodzeniu przez parowanie, kwestia kondensacji i ogrzewania jest znacznie słabiej zbadana. Durran stwierdził, że kondensowanie się pary wodnej na puszce napoju będzie świetnym, przemawiającym do wyobraźni przykładem. W artykule opublikowanym właśnie w Physics Today Durran i jego koledzy podają dokładne wartości dotyczące tempa ogrzewania przy konretnej temperaturze i wilgotności powietrza. Z tekstu dowiadujemy się m.in., że gdy będziemy w mieście Dahran w Arabii Saudyjskiej i podczas najbardziej gorącego i wilgotnego dnia postawimy przed sobą puszkę z niemal zamarzniętym napojem, to wskutek kondensacji w ciągu zaledwie 5 minut ogrzeje się on do temperatury 8,8 stopnia Celsjusza. Teoretyczne wyliczenia uczonego zostały potwierdzone podczas eksperymentów, które przeprowadził z grupą studentów. Teraz Durran i jego koledzy we współpracy z Narodowym Centrum Badań Atmosferycznych pracują nad stworzeniem prostego narzędzia edukacyjnego, które pozwoliłoby studentom na całym świecie przeprowadzenie odpowiednich badań i porównanie on-line uzyskanych wyników. Oczywiście głównym celem takich badań nie jest rozwiązanie problemu puszki z piwem, ale wzbogacenie naszej wiedzy o klimacie i atmosferze. 1 Share this post Link to post Share on other sites
dajmon 14 Posted April 29, 2013 zapobieżenie tworzeniu się pary wodnej Nie rozumiem tego zapobieżenia - osuszanie powietrza? Według tekstu wnioskuję, że chodzi im o zapobieganie kondensacji pary wodnej, a nie jej tworzenia. Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz Błoński 198 Posted April 29, 2013 Tak, tak, o kondensację idzie. Już poprawiam. Share this post Link to post Share on other sites
pogo 102 Posted April 29, 2013 Dobrze wnioskujesz, że chodzi o zapobieżenie kondensacji. No to teraz szklanki i puszki zawijamy w izolator dzięki, któremu punkt rosy wypadnie w środku izolatora, by dzięki temu uniknąć kondensacji Share this post Link to post Share on other sites
Tolo 18 Posted May 5, 2013 Teraz Durran i jego koledzy we współpracy z Narodowym Centrum Badań Atmosferycznych pracują nad stworzeniem prostego narzędzia edukacyjnego, które pozwoliłoby studentom na całym świecie przeprowadzenie odpowiednich badań i porównanie on-line uzyskanych wyników. To narzędzie edukacyjne nazywa się kufel i zapewniam ze studenci z całego cywilizowanego świata już od dawna te doświadczenia prowadzą. Jednak jest to problem tak wielu zmiennych że badania będą trwać i trwać. Mimo ze nie jestem już studentem jeśli przewidziane są jakieś granty w skrzynkach to sam chętnie dopomogę. Proponuje rozszerzenie badań o wpływ temperatury piwa na szybkość uciekania bąbelków. Być może jakiś browar rozważył by patronat "medialny" nad tymi wiekopomnymi badaniami? Share this post Link to post Share on other sites
tro 0 Posted May 9, 2013 a można zwyczajnie owinąć puszkę ręcznikiem? Share this post Link to post Share on other sites
pogo 102 Posted May 9, 2013 Owijanie ręcznikiem to średni pomysł... Czwarte piwo zaczyna się wyślizgiwać z ręcznika. Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 9, 2013 Obawiam się, iż przy za dobrych grantach na 'badania', te byłyby niemożliwe - cóż bym napisał w raporcie? "Jakiś czteropak temu zafascynowany obserwowałem błyszczącym wzrokiem bąbelki płynące powoli w górę, lub w dół, gdy butelka muskała swoją szyją, moje usta..." Share this post Link to post Share on other sites
TrzyGrosze 67 Posted May 9, 2013 No i grant do zwrotu, a kariera naukowa złamana. No chyba, że gdzieś na świecie są czteropaki butelkowe. Share this post Link to post Share on other sites
pogo 102 Posted May 10, 2013 Mało rzeczy widziałeś: http://www.wszystkoohandlu.pl/cms/application/public/photos/FCK/image/Pilsner_Urquell_czteropak.jpg Byłem przekonany, że znajdę Desperadosa (4 butelki w jednej linii z tego co pamiętam), ale na to też nie narzekam. Share this post Link to post Share on other sites
TrzyGrosze 67 Posted May 10, 2013 Tak się kończy wymądrzanie w nieznanej dziedzinie. Ku przestrodze ! Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 22, 2013 Desperados jest chyba w trój paku. Share this post Link to post Share on other sites
pogo 102 Posted May 22, 2013 Tomek, masz rację... ostatnio w sklepie chciałem potwierdzić to co mówiłem i nie wyszło. Ale za to znalazłem jakieś 5-paki, ale nie pamiętam już jakiej marki. (pomijam zestawy 5piw + szklanka, która zajmuje miejsce tego szóstego) Share this post Link to post Share on other sites
Tomek 5 Posted May 22, 2013 Ja w takiej sytuacji wolałbym szóste, wszak szklana nie zaspokoi mojego pragnienia a i żal wyrzucić to tatałajstwo do śmietnika. Chociaż tak szczerze się przyznam, piwa praktycznie nie pijam. Sporadycznie (rzadko, acz treściwie) się zdarzy wypić Lubelskiej kolorowej (porzeczkowa / miodowa / żurawinowa) a i to tylko jak ktoś mnie zaprosi na "ucztę". Sam z siebie, jako używkę wolę wskoczyć na rower i popedałować Share this post Link to post Share on other sites