Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Ciepłe ostatnie lata

Recommended Posts

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda donoszą na łamach Nature, że połowa z ośmiu ostatnich letnich pór roku na półkuli północnej była najcieplejsza od 1400 roku. Miesiące letnie w roku 2005, 2007, 2010 i 2011 były cieplejsze niż jakiekolwiek inne w ciągu ostatnich 600 lat.

Martin P. Tingley i Peter Huybers wykorzystali hierarchiczną analizę bayesowską do przeanalizowania danych uzyskanych z rdzeni lodowych, osadów dennych jezior oraz pierścieni drzew z Grenlandii i Arktyki. Pozwoliło im to na znacznie precyzyjniejsze określenie zmian temperatur niż wcześniej stosowane metody. Uczeni przeanalizowali dane dotyczące obszarów położonych pomiędzy 45. a 85. stopniem szerokości północnej. Dowiedzieli się, że wymienione na wstępie lata były najcieplejszymi od 1400 roku. Na terenie Rosji lato w 2010 roku było najcieplejsze od 600 lat.

Uczeni uważają, że wysokie temperatury w badanych obszarach to efekt rosnącej średniej temperatury na całym globie. Przyypominają, że w ciągu ostatnich 20 lat średnie temperatury we wspomnianej części kuli ziemskiej wzrosły o 1,16 stopnia Celsjusza.

Zastanawiam się dlaczego w 2011 lato było aż 2 razy... literówka?

Swoja drogą dziwnie to wypada tylko w nieparzyste lata

Z tych danych wyciekłych 2-3 lata temu wynikało, że średnia temperatura w ciągu ostatnich 15 lat regularnie spada. Trochę trudno mi uwierzyć w globalnie "ocieplenie". Może raczej miejscowe?

To niech ci naukowcy przyjadą do Polski. Od 2 lat klnę na tragiczną pogodę latem. Co gdzieś wyjadę - zawsze zimno, cimno i leje.

Ostatnio nawet wydawało mi się, że widziałem pingwina wiosną...

Globalne ocieplenie - powiadali, upał...