Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Peptyd z białka jajka obniża ciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak donoszą naukowcy z Jilin University, peptyd RVPSL z białka jaja kurzego znacząco obniża ciśnienie krwi. Podczas eksperymentów wykazano, że skutecznością dorównuje niskim dawkom popularnego leku kaptoprylu.

W pierwszym etapie studium Chińczycy podawali RVPSL szczurom z nadciśnieniem, teraz planują eksperymenty na ludziach. Peptyd białka jaja kurzego może się przydać w profilaktyce lub leczeniu nadciśnienia. Nasze wyniki potwierdzają [...] wcześniejsze doniesienia w tej dziedzinie - podkreśla szef zespołu dr Zhipeng Yu, który przemawiał ostatnio przed audytorium na dorocznej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego w Nowym Orleanie. Wg niego, podobnie jak kaptopryl, RVPSL hamuje działanie konwertazy angiotensyny (ACE), przez co zmniejsza się stężenie angiotensyny II. Ponieważ działanie tej ostatniej polega m.in. na wywołaniu silnego skurczu mięśniówki drobnych naczyń, dochodzi do spadku ciśnienia. Zespół z Jilin University ujawnił, że aplikując 50 mg RVPSL, można uzyskać taki sam efekt, jak po zaordynowaniu 10 mg kaptoprylu.

Analizy pokazały, że RVPSL nie rozpada się pod wpływem obróbki termicznej, dlatego jedzenie jajek może np. wspomagać leczenie nadciśnienia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...