Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.

Choć wielu ludzi zdaje sobie sprawę z wpływu diety na jakość snu, związek ten nie był zbyt często badany na niwie naukowej, zwłaszcza w warunkach naturalnych. Generalnie wiemy, że osoby przesypiające każdej nocy 7-8 godzin z największym prawdopodobieństwem mogą się również pochwalić dobrym ogólnym stanem zdrowia [...], dlatego zadaliśmy sobie proste pytanie: Czy istnieją różnice dietetyczne pomiędzy jednostkami wspominającymi o skróconym, wydłużonym i standardowym czasie snu? - opowiada dr Michael A. Grandner.

By odpowiedzieć na to pytanie, Amerykanie przeanalizowali dane z 2007-2008 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Wybór nie był, oczywiście, przypadkowy, bo do NHANES wylosowano próbę reprezentatywną dla USA i zadano wiele pytań dotyczących zdrowia, diety oraz czynników demograficznych.

Zespół Grandnera skupił się na pytaniu o ilość snu. W ten sposób wyodrębniono grupy, w których był on bardzo krótki.

Okazało się, że grupy różniły się, jeśli chodzi o liczbę dostarczanych organizmowi kalorii. Najwięcej spożywały ich osoby śpiące krótko. Na kolejnych miejscach uplasowali się przedstawiciele grupy standardowej, śpiącej bardzo krótko i wreszcie długo. Grupy różniły się także pod względem konsumpcji wielu kategorii składników odżywczych, w tym białek, węglowodanów, witamin i minerałów.

Bardzo krótki sen wiązał się z mniejszym spożyciem wody z kranu, likopenu i węglowodanów ogółem. Krótki sen korelował z mniejszymi ilościami witaminy C, wody z kranu i selenu oraz zwiększonym spożyciem luteiny/zeaksantyny. W przypadku ochotników śpiących długo odnotowano zmniejszoną konsumpcję teobrominy, kwasu laurynowego, choliny i węglowodanów ogółem; okazało się jednak, że ludzie ci pili więcej alkoholu.

Ustaliliśmy [...], że krótki i długi sen wiązał się z mniejszą różnorodnością pokarmów. Nadal nie wiemy, czy gdyby ludzie zmienili swoją dietę, byliby w stanie wpłynąć na wzorce snu. Należy to ustalić, bo krótki sen koreluje z przyrostem wagi i otyłością, cukrzycą oraz chorobami sercowo-naczyniowymi. Jednostki śpiące długo także muszą się liczyć z negatywnymi skutkami zdrowotnymi - podkreśla Grandner, marząc o idealnej mieszance składników odżywczych, która sprzyjałaby regenerującemu snowi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale na sen mają wpływ wiele czynników, psychiczne też. A alkohol obniża jakoś snu, więc przed snem raczej nie polecam... :D

Te wyniki są zbyt rozbieżne, niczego nie udowadniają, a fajnie, że małe spożycie węglowodanów ogółem powoduje zarówno krótki, jak i długi sen. Tudzież długi/krótki sen jest powodowany mniejszym spożyciem węglowodanów ogółem... :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...