Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Synestezja ze smakiem

Recommended Posts

Jinhyun Jeon zaprojektowała serię sztućców, która nawiązuje do synestezji. Jej łyżki i widelce mają niespotykane kształty: pojawiają się na nich wypustki, a część do nabierania jedzenia bywa wygięta, zgrubiała, a czasem kolorowa.

Mieszkająca w Eindhoven artystka podkreśla, że choć spowszedniałe, jedzenie jest czynnością angażującą wiele zmysłów. Ich połączenie kreuje nową jakość, a co by nie mówić, smak zależy w końcu od działających naraz różnych czynników, m.in. temperatury, barwy, tekstury, objętości/wagi oraz formy.

Jeon wyjaśnia, że każdy ze sztućców miał stymulować czy trenować inny zmysł, przez co posiłek przestawał być kwestią li tylko władania czegoś do ust i pobudzania wyłącznie kubków smakowych. Wg niej, łyżki czy widelce "z pazurem" mogą uzdrowić relacje jednostki z pokarmami, zachęcając np. do bardziej świadomego i wolniejszego jedzenia. Zmodyfikowane sztućce stają się poniekąd przedłużeniem naszego ciała i wpływają na zmysły, zanim jeszcze kąsek zetknie się z językiem i podniebieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i super. Synestezja synestezją ale pani projektant po drodze umknęło że łyżka z takimi wypustkami musi być kompletnie niepraktyczna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...