Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Antyzawałowy pomidor

Recommended Posts

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.

Znaleźliśmy nowy i praktyczny sposób wytwarzania peptydu [6F], który działa jak główna białkowa składowa dobrego cholesterolu [apolipoproteina A1, apoA1], ale jest o wiele skuteczniejszy i może trafiać do organizmu w wyniku spożycia rośliny - wyjaśnia dr Alan M. Fogelman.

Amerykanie prowadzili eksperymenty na myszach, które nie mogły usuwać złego cholesterolu LDL z krwi, przez co na wysokotłuszczowej i kalorycznej diecie zachodniej szybko rozwijały się u nich stan zapalny oraz miażdżyca tętnic. Gdy pomidory stanowiły 2,2% menu, u gryzoni karmionych odpowiednio spreparowanymi (liofilizowanymi i mielonymi) modyfikowanymi pomidorami stwierdzono: 1) większą aktywność paraoksonazy - enzymu ograniczającego utlenianie lipoprotein i biorącego udział w redukcji toksycznych nadtlenków lipidowych, 2) wyższy poziom dobrego cholesterolu, 3) spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który w modelach zwierzęcych przyspiesza tworzenie blaszek miażdżycowych oraz 4) mniejszą liczbę blaszek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...