Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Antyzawałowy pomidor

Rekomendowane odpowiedzi

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.

Znaleźliśmy nowy i praktyczny sposób wytwarzania peptydu [6F], który działa jak główna białkowa składowa dobrego cholesterolu [apolipoproteina A1, apoA1], ale jest o wiele skuteczniejszy i może trafiać do organizmu w wyniku spożycia rośliny - wyjaśnia dr Alan M. Fogelman.

Amerykanie prowadzili eksperymenty na myszach, które nie mogły usuwać złego cholesterolu LDL z krwi, przez co na wysokotłuszczowej i kalorycznej diecie zachodniej szybko rozwijały się u nich stan zapalny oraz miażdżyca tętnic. Gdy pomidory stanowiły 2,2% menu, u gryzoni karmionych odpowiednio spreparowanymi (liofilizowanymi i mielonymi) modyfikowanymi pomidorami stwierdzono: 1) większą aktywność paraoksonazy - enzymu ograniczającego utlenianie lipoprotein i biorącego udział w redukcji toksycznych nadtlenków lipidowych, 2) wyższy poziom dobrego cholesterolu, 3) spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który w modelach zwierzęcych przyspiesza tworzenie blaszek miażdżycowych oraz 4) mniejszą liczbę blaszek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje ze po przerobieniu na ketchup to dalej działa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...