Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Tłusty, sezamowo-ryżowy, sposób na nadciśnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzenie potraw przygotowanych z wykorzystaniem olejów sezamowego i z otrąb ryżowych prowadzi do znaczącego obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Naukowcy twierdzą, że takie połączenie działa niemal tak samo dobrze jak leki na nadciśnienie. Najlepsze rezultaty można, oczywiście, uzyskać, zażywając leki i zmieniając lekko dietę.

Olej z otrębów ryżowych, podobnie zresztą jak olej sezamowy, zawiera niewiele tłuszczów nasyconych i wydaje się poprawiać profil cholesterolowy pacjentów - tłumaczy dr Devarajan Sankar ze szpitala Chikushi przy Uniwersytecie w Fukuoce.

Na czas 2-miesięcznego studium 300 mieszkańców Nowego Delhi z lekko-umiarkowanie podwyższonym ciśnieniem podzielono na 3 grupy. Członkom pierwszej z nich podawano nifedipinę, lek blokujący kanały wapniowe (ograniczając wnikanie kationów wapniowych do komórek mięśni gładkich naczyń wieńcowych, obwodowych i skórnych oraz mięśnia sercowego, doprowadza on do rozszerzenia naczyń obwodowych, a przez to do spadku ciśnienia). Drugiej grupie zalecono, by w czasie gotowania codziennie dodawać do potraw ok. 30 ml mieszanki olejów. Trzecia grupa polegała zarówno na leku, jak i na oleju.

We wszystkich 3 grupach odnotowano spadek skurczowego ciśnienia krwi. Sięgał on, odpowiednio, 14, 16,2 i 36 mmHg. Obniżyło się także ciśnienie rozkurczowe. U osób stosujących wyłącznie olej o 10,8, u badanych zażywających nifedipinę o 12, a u odwołujących się do dobrodziejstw obu o 23,8 mmHg.

U pacjentów używających oleju poziom złego cholesterolu LDL spadł o 26%, a dobrego HDL wzrósł o 9,5%. U chorych przyjmujących bloker kanałów wapniowych i gotujących z mieszanką olejów spadek poziomu LDL sięgał 27%, a zwyżka HDL 10,9%. W grupie zażywającej wyłącznie nifedipinę nie odnotowano zmian w profilu lipidowym.

Dr Sankar sądzi, że mieszanka tak dobrze wpływa na ludzkie zdrowie, bo zawiera nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe, ale i przeciwutleniacze, w tym sezaminę, sezamol oraz oryzanol. Naukowiec podkreśla, że mieszankę przygotowano na potrzeby studium, więc na razie nie można jej kupić. Nie ma przy tym gwarancji, że przygotowywane własnoręcznie mikstury zadziałają w ten sam sposób.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ooo coś dla mnie. Pozostaje kwestia ile taki olej kosztuje i do czego mógłbym go używać ;P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie zaciekawiło zdjęcie do artykułu. Pierwsza butelka na etykiecie ma rozsypany sezam, druga kłosy ryżu, a ta trzecia ...?

 

Greg, ryżowy drogi nie będzie specjalnie, bo to popularne zboże w pewnych rejonach, gorzej z sezamem, a do czego - do wszystkiego z czym Ci będzie smakowało, i do smażenia i do polewania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...