Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
Physics

Dla mózgu.

Rekomendowane odpowiedzi

Najnowsze badania wykazały,że jedzenie w dużych ilościach truskawek i jagód może przedłużyc sprawnośc umysłu. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przez 25 lat obserwowali zwyczaje żywieniowe ponad 120 tysięcy kobiet, które miały po 30-55 lat. Okazało się że u kobiet spożywających większe ilości jagód i truskawek zaburzenia funkcji poznawczych powodujące m.in. amnezję pojawiały się 2,5 roku później niż u pozostałych kobiet. Korzystne dla mózgu działanie truskawek i jagód najprawdopodobniej wynika z bogactwa zawartego w nich antocyjanidyn- związków z grupy flawonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Związki te neutralizują powstające w trakcie stresu wolne rodniki,które przyczyniają się do osłabienia wydolności umysłu.

 

Przypominam ,że w antocyjanidyny bogate jest również czerwone wino.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na mózg najlepiej działa świeży tłuszcz i owoce oraz warzywa bez oprysków! Jedzenie z marketów i ze sklepów Społem se wsadźcie wszyscy w wiadomo co!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...