Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Chorym z cukrzycą typu 2. służy dieta wysokotłuszczowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Zazwyczaj chorym z cukrzycą typu 2. zaleca się, by ograniczyli spożycie tłuszczów, tymczasem najnowsze studium zespołu z Uniwersytetu w Linköping pokazuje, że korzystniejszy wpływ na poziom cukru i profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.

Hans Guldbrand i Fredrik Nyström przeprowadzili 2-letnie studium, w którym wzięło udział 61 chorych z cukrzycą typu 2. Badanych losowo przydzielono do jednej z dwóch grup: 1) stosującej dietę niskotłuszczową (low-fat diet, LFD) lub 2) niskowęglowodanową i wysokotłuszczową (low-carbohydrate diet, LCD). W grupie LCD 50% energetycznej racji dobowej (E%) pochodziło z tłuszczów, 20% z węglowodanów, a 30% z białek. W grupie LFD 30% energii czerpano z tłuszczu, 55-60% z węglowodanów, a 10-15 z białek.

Po upływie pół roku, kiedy utrata wagi była maksymalna, przedstawiciele obu grup schudli średnio 4 kg, a w 2. grupie znacznie poprawiła się kontrola glikemii. Średnie stężenie glukozy spadło z 58,5 do 53,7 mmol/mol, a stężenie insuliny obniżyło się o 30%. Mimo że wzrosło spożycie tłuszczów, a tłuszcze nasycone stanowiły większą ich część, profil lipidowy pacjentów wcale się nie pogorszył. Wręcz przeciwnie, wzrósł poziom dobrego cholesterolu HDL.

Choć spadła waga, nie stwierdzono istotnych statystycznie zmian ani w profilu lipidowym, ani glikemii grupy LFD.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale o tym to już dawno było wiadomo, bo tyje się od węglowodanów, a nie od tłuszczu. Tylko różnica między tymi lekarzami a tymi z USA, jest taka, że Ci nie są skorumpowani. Teraz USA będzie zemściło i jeszcze bardziej wciskało Amerykanom 'jedzcie więcej pełnych ziaren'. Więcej na ten temat w książce ' Wheat Belly ' dla zainteresowanych ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze coś. Nadmiar białek na talerzu organizm przetwarza na węglowodany. Przestrzeganie proporcji między B(iałkiem) : T(łuszczem) pozwala nie wpaść w tę pułapkę. Niedobór białka jest również b. szkodliwy - http://www.stachurska.eu/?p=1441 .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...