Jump to content
Forum Kopalni Wiedzy
Sign in to follow this  
KopalniaWiedzy.pl

Flawonoidy chronią mężczyzn przed parkinsonem

Recommended Posts

Mężczyźni, którzy uwzględniają w swojej diecie napoje i pokarmy bogate we flawonoidy, np. jabłka, czerwone wino czy jagody, rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona.

W studium naukowców z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Wschodniej Anglii wzięło udział ok. 130 tys. kobiet i mężczyzn. W 20-letnim okresie u ponad 800 osób zdiagnozowano parkinsonizm. Po przeanalizowaniu szczegółów diety i wzięciu poprawki na wiek i styl życia stwierdzono, że mężczyźni spożywający najwięcej flawonoidów zapadali na parkinsona o 40% rzadziej od panów jedzących najmniej flawonoidów. U kobiet nie wykryto podobnej zależności.

To pierwsze badania z udziałem ludzi, w których przyglądano się związkom między szeregiem flawonoidów a ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Nasze wyniki sugerują, że podklasa flawonoidów nazywana antocyjanami wykazuje działanie neuroochronne - opowiada prof. Aedin Cassidy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.

Ochotnicy, którzy konsumowali jedną lub więcej porcji owoców jagodowych tygodniowo, o ok. 25% rzadziej zapadali na chorobę Parkinsona (w porównaniu do osób nieuwzględniających ich w swojej diecie). Biorąc pod uwagę inne skutki jedzenia jagód, np. zmniejszanie ryzyka nadciśnienia [...], dobrze regularnie po nie sięgać - podkreśla dr Xiang Gao z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego.

Antocyjany to ciemnoczerwone barwniki występujące np. w aronii, czarnych jagodach, czarnej porzeczce, jeżynach, wiśniach czy bakłażanach. W diecie mieszkańców USA podstawowymi źródłami tych przeciwutleniaczy okazały się truskawki i borówki amerykańskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antocyjany to ciemnoczerwone barwniki występujące np. w aronii, czarnych jagodach, czarnej porzeczce, jeżynach, wiśniach czy bakłażanach. W diecie mieszkańców USA podstawowymi źródłami tych przeciwutleniaczy okazały się truskawki i borówki amerykańskie.

 

Borówka amerykańska? Skoro antocyjany to ciemnoczerwone barwniki, to borówka ma tylko skórkę ciemną, a w środku jest biała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...