Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Flawonoidy chronią mężczyzn przed parkinsonem

Rekomendowane odpowiedzi

Mężczyźni, którzy uwzględniają w swojej diecie napoje i pokarmy bogate we flawonoidy, np. jabłka, czerwone wino czy jagody, rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona.

W studium naukowców z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Wschodniej Anglii wzięło udział ok. 130 tys. kobiet i mężczyzn. W 20-letnim okresie u ponad 800 osób zdiagnozowano parkinsonizm. Po przeanalizowaniu szczegółów diety i wzięciu poprawki na wiek i styl życia stwierdzono, że mężczyźni spożywający najwięcej flawonoidów zapadali na parkinsona o 40% rzadziej od panów jedzących najmniej flawonoidów. U kobiet nie wykryto podobnej zależności.

To pierwsze badania z udziałem ludzi, w których przyglądano się związkom między szeregiem flawonoidów a ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Nasze wyniki sugerują, że podklasa flawonoidów nazywana antocyjanami wykazuje działanie neuroochronne - opowiada prof. Aedin Cassidy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.

Ochotnicy, którzy konsumowali jedną lub więcej porcji owoców jagodowych tygodniowo, o ok. 25% rzadziej zapadali na chorobę Parkinsona (w porównaniu do osób nieuwzględniających ich w swojej diecie). Biorąc pod uwagę inne skutki jedzenia jagód, np. zmniejszanie ryzyka nadciśnienia [...], dobrze regularnie po nie sięgać - podkreśla dr Xiang Gao z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego.

Antocyjany to ciemnoczerwone barwniki występujące np. w aronii, czarnych jagodach, czarnej porzeczce, jeżynach, wiśniach czy bakłażanach. W diecie mieszkańców USA podstawowymi źródłami tych przeciwutleniaczy okazały się truskawki i borówki amerykańskie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Antocyjany to ciemnoczerwone barwniki występujące np. w aronii, czarnych jagodach, czarnej porzeczce, jeżynach, wiśniach czy bakłażanach. W diecie mieszkańców USA podstawowymi źródłami tych przeciwutleniaczy okazały się truskawki i borówki amerykańskie.

 

Borówka amerykańska? Skoro antocyjany to ciemnoczerwone barwniki, to borówka ma tylko skórkę ciemną, a w środku jest biała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...