Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem

Rekomendowane odpowiedzi

Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).

To na razie pierwszy krok, ale mamy nadzieję, że nasze wyniki zachęcą innych naukowców, by poszukali innych struktur podobnych do betaniny. Można by je wykorzystać do syntezy leków, które ułatwiłyby nieco życie pacjentom z ChA - podkreśla dr Li-June Ming z Uniwersytetu Południowej Florydy.

Ming dodaje, że gdy beta-amyloid zwiąże się z metalami przejściowymi, np. miedzią, prowadzi to do niewłaściwego składania białka i tworzenia agregatów, które sprzyjają stanowi zapalnemu i utlenianiu sąsiednich neuronów.

Ponieważ wcześniejsze badania innego zespołu wykazały, że sok z buraków poprawia dopływ tlenu do starzejącego się mózgu, co przekłada się na lepsze wyniki poznawcze, Ming, Darrell Cole Cerrato i inni postanowili sprawdzić, czy betanina, która łatwo wiąże się z metalami, może zablokować wpływ miedzi na beta-amyloid i w ten sposób zapobiec niewłaściwemu składaniu oraz utlenianiu neuronów (stresowi oksydacyjnemu).

Amerykanie przeprowadzili eksperymenty z wykorzystaniem 3,5-di-tert-butylopirokatecholu (DTBC), związku modelowego do monitorowania utleniania. Posłużyli się też spektrofotometrią. Analizowali reakcję utleniania DTBC podczas ekspozycji 1) na beta-amyloid, 2) na beta-amyloid związany z miedzią (Cu2+-β-amyloid) oraz 3) na beta-amyloid związany z miedzią w mieszaninie zawierającej betaninę.

Okazało się, że w pojedynkę beta-amyloid prowadził do niewielkiego utleniania DTBC, lecz już Cu2+-β-amyloid wywoływał znaczące utlenianie. Po dodaniu do mieszaniny betaniny utlenianie spadło jednak aż o 90%.

Nie możemy powiedzieć, że betanina całkowicie hamuje nieprawidłowe składanie, ale możemy stwierdzić, że ogranicza utlenianie. Słabsze utlenianie może [zaś] do pewnego stopnia zapobiec nieprawidłowemu składaniu; niewykluczone, że prowadzi nawet do spowolnienia tworzenia neurotoksycznych agregatów [...] - podsumowuje Cerrato.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Buraki są super!

Tylko paskudnie smakują :D

Eeeetam. Ja bardzo lubię :D Może źle przyrządzasz? Chociaż ja nawet na surowo zjem  :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chociaż ja nawet na surowo zjem
 

Ach, nie chciałem się wyrywać, bo myślałem, że tylko ja jestem takim dziwakiem, ale ja też:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ach, nie chciałem się wyrywać, bo myślałem, że tylko ja jestem takim dziwakiem, ale ja też :)

 

Ja piję często soki z buraka, mieszane np. z sokiem z kapusty i marchewki. Pycha :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię własny kwas z buraków z dodatkiem kromki razowego chleba. Pycha.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×