Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Neutrofile zalewają patogeny wybielaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Neutrofile zalewają bakterie toksycznym koktajlem. Występuje w nim m.in. kwas podchlorawy, składnik środków wybielających.

Po dostaniu się patogenów do krwiobiegu pierwszą linię obrony stanowią neutrofile, które fagocytują najeźdźców. Po ich pochłonięciu zalewają bakterie toksycznym koktajlem z reaktywnych form tlenu (RFT); w jego skład wchodzą m.in. nadtlenek wodoru czy wspomniany kwas podchlorawy. Zawarte w nim związki niszczą patogeny na drodze utleniania.

Jak podkreślają naukowcy z Ruhr-Universität Bochum, nie znamy szczegółów tej obronnej reakcji. Nie wiemy np., jak i kiedy bakterie są zalewane koktajlem, czy proces ten zachodzi wyłącznie we wnętrzu komórek odpornościowych, ile trwa oraz jakie enzymy biorą w nim udział. Kiedy znajdziemy odpowiedzi na te pytania, zrozumiemy, w jaki sposób niektóre bakterie przechytrzają nasz układ odpornościowy i na czym polega upośledzenie układu immunologicznego w pewnych defektach genetycznych - wyjaśnia Lars Leichert.

Podczas eksperymentów Niemcy wykorzystali opracowane niedawno fluorescencyjne białka roGFPs. Zawierają one parę aminokwasów, która jest wrażliwa na utlenianie. W świetle niebieskim roGFPs świecą na zielono. Gdy para aminokwasów się utleni, świecenie zachodzi też w świetle fioletowym.

Autorzy publikacji z pisma eLife posłużyli się zmodyfikowanymi genetycznie pałeczkami okrężnicy (Escherichia coli). Gdy bakterie zetknęły się z neutrofilopodobną linią komórkową, zaszła szybka i masywna oksydacja tioli cytozolowych.

Obserwacja pod mikroskopem o dużej rozdzielczości pokazała, że najpierw roGFPs w bakteriach świeciły w świetle niebieskim, a gdy zaszła fagocytoza, utleniały się w ciągu sekund i świeciły także w świetle fioletowym. Wydaje się, że kluczową rolę w opisywanym procesie odgrywa kwas podchlorawy.

By zidentyfikować enzymy potrzebne neutrofilom, naukowcy eksperymentowali z komórkami pozbawionymi pewnych enzymów. Okazało się, że gdy granulocytom brakowało aktywnej oksydazy NOX2, nie potrafiły zniszczyć bakterii na drodze utleniania.

Akademicy dodają, że oksydacja zachodziła w mniejszym stopniu także w komórkach odpornościowych z zablokowaną mieloperoksydazą, a więc enzymem katalizującym reakcje powstawania kwasu podchlorawego.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×