Skocz do zawartości
Forum Kopalni Wiedzy
KopalniaWiedzy.pl

Probiotyczna profilaktyka przeciwgrypowa

Rekomendowane odpowiedzi

Probiotyki - bakterie mlekowe - chronią przed pewnymi podtypami wirusa grypy A. Wg naukowców z Uniwersytetu Stanowego Georgii, zmniejszają utratę wagi po infekcji, a także replikację wirusa w płucach.

Wirus grypy typu A zakaża ludzi, ptaki i świnie. W oparciu o rodzaj białek tworzących otoczkę białkową (hemaglutynina HA lub H) i neuraminidazy (NA lub N) wyróżnia się szereg jego podtypów.

Wcześniejsze badania wykazały, że niektóre szczepy bakterii kwasu mlekowego zapewniają ochronę przed zakażeniami bakteryjnymi, np. dwoinką zapalenia płuc (Streptococcus pneumoniae), a także wirusami grypy.

W ramach najnowszego studium Amerykanie analizowali wpływ uśmierconego gorącem szczepu, Lactobacillus casei DK128 (DK128), na wirusy grypy. DK128 to obiecujący probiotyk, wyizolowany z fermentowanych warzyw.

Okazało się, że u myszy, którym najpierw podano donosowo DK128, występowały różne reakcje immunologiczne korelujące z ochroną przed wirusami. Chodzi m.in. o zwiększenie liczebności makrofagów pęcherzykowych w płucach i drogach oddechowych, wczesną indukcję przeciwciał wobec wirusa, a także zmniejszone poziomy cytokin prozapalnych i wrodzonych komórek odpornościowych. U gryzoni rozwinęła się także odporność na wtórne zakażenie wirusem grypy A innego podtypu.

Odkryliśmy, że wcześniejsze przeleczenie zwierząt zabitymi gorącem Lactobacillus casei DK128 sprawia, że są one oporne na śmiertelne pierwotne i wtórne infekcje wirusami grypy typu A. Taki zabieg chroni też przed spadkiem wagi [...] - opowiada dr Sang-Moo Kang.

Nasze wyniki są bardzo ważne, bo pokazują, że myszy przeleczone DK128 cechuje 100-procentowa przeżywalność [...]. [Co więcej], szczep bakterii kwasu mlekowego dawał gryzoniom odporność krzyżową na wtórne zakażenie wirusem grypy. [To oznacza], że zapewniona ochrona nie ograniczała się do konkretnego szczepu wirusa. Donosowe aplikowanie zabitych gorącem bakterii kwasu mlekowego można by więc stosować w ramach profilaktyki.

Podczas eksperymentów autorzy publikacji z pisma Scientific Reports najpierw podawali myszom DK128, a później infekowali je jednym z dwóch podtypów wirusa grypy typu A: H3N2 lub H1N1. Myszy po terapii niewielką dawką DK128 przeżywały zakażenie, ale chudły o 10-12%. Zwierzęta, którym podano większą dawkę DK128, nie wykazywały natomiast żadnego spadku wagi. Dla odmiany do 8.-9. dnia od zakażenia gryzonie z grupy kontrolnej bardzo chudły. Ostatecznie wszystkie osobniki umierały.

Naukowcy zaobserwowali, że zwierzęta wstępnie przeleczone DK128 miały w płucach ok. 18-krotnie mniej wirusa (w porównaniu do zwierząt kontrolnych).

W dalszej kolejności ekipa zakażała myszy po DK128 innymi podtypami wirusa grypy A niż przy pierwotnej infekcji: H1N1 lub rgH5N1.


« powrót do artykułu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

szczep bakterii kwasu mlekowego dawał gryzoniom odporność krzyżową na wtórne zakażenie wirusem grypy. [To oznacza], że zapewniona ochrona nie ograniczała się do konkretnego szczepu wirusa. Donosowe aplikowanie zabitych gorącem bakterii kwasu mlekowego można by więc stosować w ramach profilaktyki

Super. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to profilaktyczne inhalacje bigosem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×