Skocz do zawartości


Zdjęcie

Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 KopalniaWiedzy.pl

Napisano 05 grudzień 2017 - 01:35

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Wcześniejsze badania pokazały, że jedzenie umiarkowanych ilości migdałów, gorzkiej czekolady i niesłodzonego kakao zapewnia korzyści zdrowotne. Autorzy nowego studium, m.in. Penny Kris-Etherton z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, postanowili więc sprawdzić, czy połączenie tych 3 składników wywrze korzystny wpływ na serce ludzi z nadwagą i otyłością.

W badaniu wzięło udział 30 osób w wieku od 30 do 70 lat. Przez jeden miesiąc ochotnicy nie jedli żadnego z badanych produktów. W kolejnym miesięcznym okresie spożywali 42,5 g migdałów dziennie. W 3. miesiącu mieli łączyć 43 g gorzkiej czekolady z 18 g kakao. W 4. jedli wszystkie wymienione wcześniej pokarmy.

Okazało się, że jedzone same migdały zmniejszały poziom cholesterolu LDL o 7% (w porównaniu z okresem, gdy ochotnicy nie jedli migdałów, czekolady i kakao). Połączenie migdałów z gorzką czekoladą i kakao także obniżało LDL.

Komentując doniesienia kolegów po fachu, prof. Alice H. Lichtenstein z Tufts University podkreśla, że ochotnicy jedli migdały zamiast tłuszczów z nabiału (w ramach zdrowej diety). To było świetnie kontrolowane badanie, które wykazało, że zastąpienie nasyconych tłuszczów z nabiału (masła i sera) nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z migdałów wywiera korzystny wpływ na poziom LDL w osoczu.

Kakao to produkt roślinny z wieloma bioaktywnymi składnikami. Może mieć korzystne właściwości, o których nie mamy najmniejszego pojęcia. Co więcej, jest pyszne nawet bez cukru - dodaje Kris-Etherton.


« powrót do artykułu
  • 0

Reklamy Google

#2 bea

bea

    Gwarek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 120 postów

Napisano 05 grudzień 2017 - 08:34

Mnie tam kakao bez cukru w ogóle nie smakuje (podobnie jak kakao na wodzie - raz mnie ktoś takim paskudztwem uraczył), w dodatku zawsze źle się po nim czuję. Mam przyspieszone tętno i czuję się rozdrażniona, a jak wypiję wieczorem, to nie mogę zasnąć.

A co do migdałów, to trochę bez sensu te wyniki, skoro zastąpiono nimi tłuszcze z nabiału. Może więc to nie zasługa migdałów, tylko samej zmiany rodzaju tłuszczu. Nie rozumiem dlaczego na tej podstawie uważa się, że to migdały obniżają zły cholesterol. To chyba dość normalne i powszechnie znane zjawisko, że ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obniża zły cholesterol.
Dziwny jakiś ten artykuł


Użytkownik bea edytował ten post 05 grudzień 2017 - 08:38

  • 0

#3 BogiUbogi

BogiUbogi

    Górnik

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 05 grudzień 2017 - 09:54

Połączenie migdałów z gorzką czekoladą i kakao także obniżało LDL.

 

A o ile? :)


  • 0

#4 mjmartino

mjmartino

    Gwarek

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 202 postów

Napisano 06 grudzień 2017 - 08:39

 Może więc to nie zasługa migdałów, tylko samej zmiany rodzaju tłuszczu. Nie rozumiem dlaczego na tej podstawie uważa się, że to migdały obniżają zły cholesterol. To chyba dość normalne i powszechnie znane zjawisko, że ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obniża zły cholesterol.

Mogę powiedzieć na sobie .. że wyłączenie mleka czy nabiału nie obniża znacznie LDL spadek jest bardzo bardzo powolny. Brakuje w tym artykule stwierdzenia że przyspiesza obniżanie złego LDL wówczas ma to sens.


  • 0